T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADIYAMAN / BESNİ - İstiklal Anaokulu

ÇOCUKTA DEĞER EĞİTİMİ

Değerler eğitimi çalışmalarımızda bu ay bir konu ele alınacak ve o değer ile ilgili çalışmalar yapılacaktır. Ekim ayının konusu olan “Adaletli olmak”  ile ilgili sınıflarımızda, okul genelinde evlerimizde birçok etkinlikler yapıldı.

Günümüz dünyasında, akademik başarı kadar, çağdaş yaşamın vazgeçilmezi haline gelen, dürüstlük, saygılı olma, etik değerlere uyma, rahat iletişim kurma, insan ilişkilerine özen gösterme, nezaket kurallarına uyma, iş disiplini, temizlik, düzen, gibi kavramlar da ön plana çıkmaktadır.

Birey bir bütün olarak ele alınmakta, insanı insan yapan özelliklerin geliştirilmesine çaba harcanmaktadır. Eğitimin en önemli amacı, kişisel ve sosyal uyum için gerekli becerilerin, kişiye kazandırılmasıdır. Aile de bu işin başlangıç noktasıdır. Her aile, değerlerini çocuklarına bilinçli ya da bilinçsiz olarak aktarmaya çalışır. Burada en önemli soru “Hangi değerleri, hangi yaşta ve nasıl aktarmalıyım?” sorusudur. Değer eğitimi doğru bir şekilde yapıldığında, kuşkusuz ki bireyin gelişimine önemli katkıları olmaktadır.    Temel, insani ve evrensel değerler, tüm dünyanın onayladığı değerlerdir. Okulumuzda öğrencilerimize kazandıracağımız belli başlı değerler şunlardır:

-Adalet

-Sevgi

-Saygı

-Sorumluluk

-Güven

-Dostluk

-Alçak gönüllülük

-Paylaşma

-Sabır

Elbette değerleri kazanmada ailenin ve okul öncesi eğitimin önemi çok fazladır. Kişiliğin çok önemli bir bölümü 0-6 yaş arasında gelişmektedir. Burada okul-aile arasında yapılacak işbirliği ve eğitimin ilk başladığı yer olan ailenin tutumu çok önemlidir.
Çocuklarımıza bu değerleri kazandırırken kullanabileceğimiz çeşitli yöntemler ve etkinlikler vardır. Bu nedenle çocuğunuza,
1. Bilgi verin.
2. Fikrini sorun.
3. Dinleyin.
4. Model olun.
5. Toplumdan ve sevdiği kişilerin davranışlarından örnekler gösterin.
6. Çocuğun olumlu davranışlarını fazla abartmadan pekiştirin. (Arkadaşınla oyuncağını paylaşman hoşuma gitti.)

Değerler eğitiminin çocuklarda kalıcı davranışa dönüşmesi için siz velilerimizin yanımızda olması ve eşgüdümlü hareket etmemiz gerekmektedir. Şimdiden ebeveynlerimize teşekkür ediyorum ve diyoruz ki, biz yetişkinlerin çocuklara “model” olduğumuzun unutulmaması gerektiğini vurgulamak istiyoruz.

Değerimiz ile ilgili çocuklarımız okulumuzda yönetici, öğretmen, yardımcı personel ve velilerimiz ile röportaj gerçekleştirdiler.

Etkinlikleri planlayan ve hazırlayan arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

 

07-11-201807-11-201807-11-201807-11-201807-11-201807-11-201807-11-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.11.2018 - Güncelleme: 07.11.2018 16:18 - Görüntülenme: 227
Kaynak: ALINTI
  Beğen | 2  kişi beğendi